Informatii practice

1. Informatii preliminare

ORAFOL vă recomandă ca pentru o aplicatie grafică să folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi număr de serie). Atunci când se folosesc role din loturi diferite, trebuie făcute teste pentru a vă asigura că nu există diferente între role.

2. Depozitarea si conditiile de procesare

Foliile adezive reflectorizante ORALITE trebuie depozitate într-un loc uscat si răcoros, protejate de lumina solară. Materialele care se livrează în role trebuie asezate pe rasteluri sau în pozitie orizontală dacă sunt în cutia originală, iar cele care se livrează în coli trebuie asezate pe rafturi joase sau pe paleti. Umiditatea relativă cuprinsă între 40-60% precum si temperatura cuprinsă între 20-24° C sunt considerate ideale. Când sunt depozitate, rolele trebuie sortate si asezate în functie de lot si de data primirii.

3. Tăierea si stantarea

Foliile adezive reflectorizante ORALITE pot fi tăiate sau stantate manual cu ajutorul unui plotter (de preferat un plotter flat-bed cu cap de tăiere integrat, controlat pneumatic) sau se pot stanta asezate în stive de maxim 10 cm înăltime. Folositi numai cutite si unelte de stantare foarte bine ascutite.

4. Calitatea suprafetei de inscriptionat

O aplicare de foarte bună calitate a foliilor adezive reflectorizante ORALITE depinde de calitatea suprafetei ce urmează a fi inscriptionată si de temperatura la care se face aplicatia. Suprafata ce urmează să fie inscriptionată trebuie să fie foarte curată, uscată si fără urme de ulei, grăsimi, solventi, silicon sau alte substante asemănătoare. Pot apărea bule de aer între folia adezivă si suprafata suport, dacă au rămas urme de solvent datorate unei curătări improprii sau dacă suprafata a fost proaspăt vopsită sau lăcuită. Folia se lipeste cel mai bine pe suprafetele din aliaje de aluminiu, dar si pe suprafete neporoase, rezistente la intemperii, solide si drepte. Înaintea oricărei aplicatii vă recomandăm să testati compatibilitatea dintre folie si suprafata de inscriptionat.

5. Potrivirea culorilor

Dacă se aplică mai multe semne făcute din folii adezive reflectorizante ORALITE pe o suprafată, trebuie verificată potrivirea culorilor acestora, iluminate noaptea si la lumina zilei. Este foarte important să se folosească folie adezivă reflectorizantă dintr-o singură rolă. Dacă o rolă nu ajunge, vă recomandăm să alegeti materiale din acelasi lot.

6. Aplicarea foliei

Îndepărtati hârtia suport de pe folia adezivă reflectorizantă ORALITE. În cazul în care se fac suprapuneri, vă recomandăm ca foliile să fie suprapuse 3-6 mm. În timpul aplicării foliilor din gama ORALITE, temperatura ambientală si a materialului nu trebuie să scadă sub 15º C. Indiferent dacă aplicarea se face manual sau mecanic, se recomandă ca temperatura optimă de aplicare a foliilor reflectorizante ORALITE să fie de 21º C. Aplicarea manuală este recomandată numai pentru semne mici si se face cu ajutorul unei role de cauciuc de duritate medie. Pentru a garanta o pozitionare exactă a semnelor, începeti prin îndepărtarea a doar 60-80 mm din hârtia suport. Pozitionati partea adezivă de pe care s-a îndepărtat hârtia suport pe suprafată si presati-o. Prindeti capătul hârtiei suport pe dedesubt si trageti-o încet, în timp ce presati folia adezivă cu ajutorul unei role aplicatoare. Tăiati cu un cutit ascutit surplusul de folie care depăseste suprafata dorită si mai presati încă o dată suprafata inscriptionată. Atunci când aplicarea se face mecanic, cu ajutorul unei masini, asigurati-vă că rola presoare a fost ajustată complet peste toată lătimea dorită, şi că suprafata de inscriptionat nu este deplasată atunci când se începe aplicarea. Presiunea rolei ar trebui setată la aproximativ 80g/cm².

Foliile adezive reflectorizante din gama ORALITE se aplică doar prin metoda de lipire uscată.

Pentru aplicarea pe masini, vă rugăm să consultati informatiile practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini pe care le puteti gasi pe site-ul www.orafol.de.

7. Aplicarea literelor/simbolurilor

Literele sau simbolurile pot fi serigrafiate cu ajutorul cernelurilor ORALITE 5010 (sistem bicomponent) si 5018 (sistem monocomponent) sau, în functie de folia reflectorizantă ORALITE utilizată, pot fi făcute din foliile ORALITE Lettering Film (5071 si 5081) sau din foliile transparente ORALITE (5041, 5051 si 5061).

8. Modalităti de imprimare

Foliile adezive reflectorizante se imprimă serigrafic cu seriile de cerneluri ORALITE 5010 si 5018. Acestea se pot imprima fie înainte sau după aplicare. Foliile printate cu aceste cerneluri nu necesită lăcuirea.

9. Curătarea

Mai întâi se umezeste suprafata cu apă curată si apoi se curătă cu un burete sau o perie moale înmuiate în apă caldă în care se poate pune un detergent obisnuit. La final se clăteste suprafata cu apă curată. Nu folositi niciodată ustensile dure (perii tari sau lame de curătat) pentru curătarea foliei.

10. Dezlipirea foliilor adezive reflectorizante pentru realizarea semnelor rutiere:

Avand un adeziv foarte puternic, permanent, aceste folii nu pot fi indepartate fara a le distruge. Stratul de folie se poate inlatura daca se incalzeste cu grija suprafata. Pentru indepartarea adezivului, folositi un solvent usor.

Dezlipirea foliilor adezive reflectorizante pentru grafica comerciala si pentru inscriptionare auto:

Adezivul acestor folii, desi este permanent, permite dezlipirea foliei foarte usor in cazul in care stratul de folie este incalzit cu grija. Pentru indepartarea adezivului, folositi un solvent usor.